Szedresi Sziget Egyesület - 7056 Szedres, Bezerédj tér 1. - helloszedres@gmail.com

szedresisziget

Nagykőrösi pusztai tölgyesek - konferencia

2011. október 11. - szedresisziget

(Kocsányos tölgy - Quercus robur)

Sziasztok !

Igen, tudjuk... régen jelentkeztünk, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy a háttérben nem zajlanak folyamatosan az egyesület céljainak megvalósítását segítő ötletelések, pályázati előkészítések, szervezések.

Ismereteink bővítését az elmúlt hétvégén (2011. 10.6-8.) a Kecskeméten megrendezett " Homoki erdőssztyepp- tölgyesek és pannon homoki gyepek" konferencián történő részvétellel segítettük. Számos - eddig nyitott - kérdésünkre választ kaptunk és számos új kérdés is megfogalmazódott bennünk, de az már teljesen bizonyos , hogy az új információkat/gyakorlati tapasztalatok eredményeit beépítjük az őszi (részletek hamarosan) faültetésünkbe. A konferenciáról itt, a teljes projektről részletesen pedig itt olvashattok.

Mellékeljük az első katonai felmérés (1763-1785) során Szedres környékéről (Szedrest 1838-ban alapította Bezerédj István, területileg a térképen jelölt Ober Apáthi (Hídja) és Unter Apáthi (Apátipuszta) között fekszik) készült térképet. Jól látható Unter Apáthi körül / felett a nagy kiterjedésű erdő, amely egy másik térképen "Felvégi Makkos"-ként szerepel, egyértelműen meghatározva a terület uralkodó fafaját, a tölgyet. A térképen jelölt erdőből napjainkra mindössze egyetlen !!! kocsányos tölgy maradt, az utolsó megmaradt példányokat - a helyi, ma élő idősek szerint - közvetlenül a második világháború után vágták ki...

 

Nyilván felmerült a kérdés, hogy miért kapcsolódik egy kis - a Dél-Mezőföldi Tájvédelmi Körzet területén tevékenykedő - egyesület a nagykőrösi pusztai tölgyesek rehabilitációjához, és ebből milyen tapasztalatokat tudnak a saját területükre átültetni?

Az alábbi talajtani térkép (természeten a fenti katonai térképpel együtt) szerintünk megadja a választ...:)

A bejegyzés trackback címe:

https://szedresisziget.blog.hu/api/trackback/id/tr493293704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.