Szedresi Sziget Egyesület - 7056 Szedres, Bezerédj tér 1. - helloszedres@gmail.com

szedresisziget

Megint egy év, és megint egy kupa a szedresi Holt-Sárvízen...

2010. július 27. - szedresisziget
"
Sokszor eltűnődöm miért ilyen csúnya neve, van ennek a nagyon is élő horgászvíznek. Lehetne, mondjuk Ős-Sárvíz, vagy Öreg-Sár. Sokkal szebb lenne mit, az hogy Holt…
 
Soha nem látott vízszint fogadta a mezőnyt hála a nyolcvan éven keresztül nem tapasztalt mérhetetlen mennyiségű májusi, júniusi nagy esőknek.
 
Van, ahol ezek az esők életek munkáját tették tönkre, családokat tettek fedél nélkülivé. Itt, hála Istennek és a falunk csodálatos fekvésének ez nem történt, nem történhetett meg. Viszont a természet most megmutatta, azt hogy két-három száz évvel ezelőtt merre húzódhattak az Ős-Sárvíz kanyarulatai.
 
Ezek a területek, noha egy átlagos évben víztelenek, most láthatóvá, sőt kenuval hajózhatóvá is váltak a vállakozó kedvű természetjárók számára. A horgásztó mögötti régi medrek és a színűltig megtelt kis tavak a természet varázspálcájának hatására szinte poraikból éledtek újjá harminc-ötven nap alatt. A dús vegetáció mindent beborít a víz gyönyörű tiszta a fejünk felett kócsagok, gémek, bakcsók repülnek. A szántóföldi kukoricatábla helyén egy kifli alakú holtág rajzolódik ki, amin gyakori vendég egy hattyú pár. A gólyáknak nem kell sokat repülni, hogy összeszedjenek az éhes fiaik számára harminc-negyven nagyhangú békát. A szúnyogok nyüzsögnek, ami erősíti a békák hadát és gyengíti a horgászok kedvét.
 
Csodaszép ez a látvány persze csak annak, akinek van hozzá szeme és ideje. Ebben a rohanó egymástól elforduló világban, muszáj időt szakítani, arra hogy ezt a gyönyörű látványt megnézhessük, átélhessük és részei legyünk. Rá kell, hogy ébresszen bennünket, arra hogy az anya természet, ha békén hagyjuk, elvégzi az áldásos javító munkáját olyan helyeken is ahol mi emberek csak romboltunk évszázadokon át...
 
Olyan helyeken eveztünk, ahol ember nem járt már két-háromszáz éve. Gyönyörű tölgyek és fehér nyarak szegélyezték a partot, ott ahol tavaly még a száraz levelekkel táncolt a nyári szél. Nincs messze ez a hely a falutól. Mindössze másfél óra gyalogút és az ember hirtelen ráébred, arra hogy ugyanolyan kis porszeme a bennünket körülvevő természetnek, mint mondjuk a nyári szellőben cikázó gyönyörű szitakötő.
 
A horgászok kellemes hangulatban egy jó versenyt produkáltak. Megint itt volt a megye krémje. Újra és újra rácsodálkoznak, arra hogy mennyire gyönyörű ez a horgászvíz és mennyire méltánytalanul mellőzött, kihasználatlan az év többi szakában. A kis taglétszámú egyesület erőn felül próbálja elvégezni éves munkáját, de csak ennyire telik. Nagy közhely de itt is igaz a „kis pénz kis foci, nagy pénz nagy foci”mondás.
 
A finom ebéd és a díjazás sem maradt el. Voltak jó szándékú támogatók. Horgász boltok és egy civil szervezet is, ami először mutatta meg magát a verseny horgászoknak. Ők a Szedresi Sziget Egyesület zöld pólóit viselték községünk alapítója portréjával, aki valamikor ennek a gyönyörű területnek a birtokosa volt. Akkoriban még tudott az ember együtt élni a természettel. Nem zsákmányolta ki és nem ment el mellette nem törődöm módon behunyt szemekkel.
 
Jutott a pólóból a díjazottaknak mellékelve egy szép és hasznos ajándékot is, ami nem volt más, mint egy horgász orsó.
 
A gesztus nem takart mást mindössze annyit hogy értsék meg mások is, hogy ennek a területnek pénzzel ki nem fejezhető értéke van. Vigyázni kell rá és óvni azoktól, akik nem érdemesek, arra hogy láthassák, és hogy alázattal éljenek együtt vele.
 
Hisszük, azt hogy a horgász, mint ember egy olyan réteg, aki a természet közelségében egy tiszta rendes, kultúrált helyen akarja eltölteni szabadidejét, és ez a víz egy ilyen terület. Ezért meg kell óvni közös erővel az utánunk jövő természetjáró és, horgászok generációinak.
 
 
2010. július 18.
 
Erdélyesi János
 
"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szedresisziget.blog.hu/api/trackback/id/tr622179610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.