Szedresi Sziget Egyesület - 7056 Szedres, Bezerédj tér 1. - helloszedres@gmail.com

szedresisziget

A horgászok és ami mögöttük van...

2010. március 27. - szedresisziget

Vannak akiket már egészen kicsi korukban beolt az édesapjuk, a nagyapjuk a horgászat szeretetével. Rólam ez nem mondható el. Bármilyen hihetetlen és mosolyra csaló, én unalomból kezdtem el horgászni.

 
Egy barátom hétvégenként mindig elment a közeli csatornára horgászni. Mivel, hogy én itthon maradtam és unatkoztam, hát utána kellett mennem hogy legalább jó társaságban legyek. Elkunyeráltam egy botot ,és így kezdődött...
 
Ennek immár tizenöt éve, és azóta sok vízen megfordultam, sok módszert kipróbáltam, sok fogást láttam sok horgászt megismertem.
 
Nem a halakról és nem a halfogásról szeretnék most írni, hiszen, ettől már hajlik a könyves polc. Hanem a horgászról mint emberről, mint jelenségről.
 
Hány féle horgász van ? A mindent tudók most rávágnák, hogy, van a hús horgász és a sport horgász. Sajnos ez sem ilyen egyszerű...
 
Találkoztam olyan horgásszal aki megfogta a kvótát negyven perc alatt és már szaladt is haza. Vajon ő miért jött le horgászni??? Sajnos ő nem horgászni hanem halért jött.
 
Aztán vannak a több százezres technikát a parton felvonultató horgászok akik nem tudnak különbséget tenni dévér, karika, és vörösszárnyú keszeg közt. Ők számomra olyanok mint az okos lány a plázában kígyóbőr csizmában...
 
Az idősek. Akik a harminc éves pálcákkal járják a partokat és az öreg 28-as Csepellel közlekednek. Ők a mezítlábas kölyök éveiket is a parton töltötték. Akkoriban nem kellett engedély. Kézzel fogták a halat. Mesélnek csík halról compóról, méteres csukáról, mázsányi harcsáról, általunk sosem látott halbőségről. Ismernek minden fűszálat, bokrot és meder egyenetlenséget, haltartó helyet. Nekik még új volt a damil, a csonti a karbon a peremfutó orsó. Ők még mindig a kukoricára és a gilisztára esküsznek. Sajnos egyre kevesebben vannak...
 
A másik fajta horgász az, aki a horgászatot egyéni gazdasági vállalkozásként kezeli. Számot adva minden kifizetett forintról önmagának. Legyen az napi jegy, éves területi engedély, felszerelés, etetőanyag, vagy üzemanyag költség. Meg sem fordul a fejében az, hogy az engedéllyel nem halat vásárolt. Csupán az esélyt, hogy megfoghassa.
 
Sajnos vannak horgászok, akik nemzeti parkok területén mit sem törődve a hely értékével kiló számra hajigálják el a konzervdobozokat, pet-palackokat, sörös dobozokat. Még elszomorítóbb, az hogy vannak horgászok, akik ezzel mit sem törődve leülnek a szeméttel teleszórt horgászhelyre, és még csak szóvá sem teszik a szemetelést. Dolguk végeztével hazamennek...
 
Kevesen de vannak olyan horgászok is akik tisztelik a kifogott zsákmányt. Hiszen a hal az életéért küzd. Csak annyit visznek haza amennyire szükségük van. A felesleget kíméletesen visszaengedik. Hajnalban kelnek és nem azért, hogy elsők legyenek a fizetős tavak pénztárainál, hanem azért hogy lássák hajnalban a természet ébredését a vízparton. Csendben józanul közelítik meg a horgász helyet. Ha pedig halat fognak nem rohannak dicsekedve a szomszédhoz. Átélik a fogás tisztaságát, ami csak és kizárólag az övék marad örökre.
 
A szemetüket összegyűjtik és nem a horgásztanyák mellett felállított szemetesekbe rakják, hanem haza viszik. Nem ülnek olyan helyre, ahol az imént sok halat fogtak. Hiszen az túl könnyű lenne. Bíznak a felszerelésükben, helyismeretükben, tapasztalatukban, és az etető anyagukban, csalijukban. Ha kérdezik őket, szívesen adnak tanácsot és útmutatást az adott víz jellemzőiről.
 
A versenyhorgász. Aki időt és pénzt nem sajnálva arra a sportra áldoz, amire az életét tette fel. Célja a jobb és jobb eredmény elérése, a technikájának a végletekig történő finomítása. Aki csak grammokban és helyezési számokban gondolkodik egy adott versenyen. Ő az, aki bonyolult, vagy éppen pofon egyszerű stratégiával áll élő kupáról kupára.  Fél szeme a szomszéd versenyzőn van, hogy ha kell időben, és jól tudjon módszert váltani a verseny alatt. Csak a verseny végén teríti ki ellenfelei előtt a lapjait. (Vagy talán akkor sem mindent.)
 
Nehéz-e eldönteni, hogy ki az igazi horgász???
 
Nem tudom az olvasónak sikerül-e magára ismerni, de én biztosan állíthatom mindegyik típusra, tudnék mondani egy nevet...

 
Erdélyesi János
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szedresisziget.blog.hu/api/trackback/id/tr571873299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.