Szedresi Sziget Egyesület - 7056 Szedres, Bezerédj tér 1. - helloszedres@gmail.com

szedresisziget

Virágzik a szedresi Tarkasáfrányos!

2009. március 24. - szedresisziget

Virágzik a szedresi Cukordombon a tavaszi hérics és a tarka sáfrány!

Örökítsd meg fényképen Te is! - mindkét növény szigorúan VÉDETT, kérjük ne szedd le:) -

 TAVASZI HÉRICS (Adonis Vernalis)

A tavaszi hérics a magyar flóra egyik legszebb vadvirága. Nagy méretű (3-6 cm átmérőjű) magánosan fejlődő, fénylő, aranysárga virágai március elejétől május közepéig már messziről felhívják magukra a figyelmet. Rendszerint bokrosodó, 30 cm magasra is megnövő évelő.

Sűrűn álló, összetett levelei, finom sallangokra szeldeltek. A boglárkafélék (RANUNCULACEAE) ősi családjának tagja. Változó számú (10-30) sziromlevelet, számos porzót és termőt fejleszt. A külső szirmok és a csészék fonák oldala ibolyás színnel csíkozott. .

Eurázsia kontinentális területein elterjedt sztyepnövény. Különféle száraz gyepekben, irtásréteken és legelőkön, karszt-bokorerdőkben, ligetes, melegkedvelő tölgyesekben találkozhatunk vele. Erősen mérgező, így a legelő állatok kerülik. Gyöktörzsét - vizelethajtó, szívnyugtató hatóanyagai miatt - valaha nagy mennyiségben gyűjtötték. A Szedres melletti Cukordomb 1987 óta védett, a Dél-Mezőföldi Tájvédelmi Körzet, ezzel együtt a Duna Dráva Nemzeti Park része.

TARKA SÁFRÁNY  (Crocus reticulatus Stev.)

A tarka sáfrány egyike legkorábban nyíló vadvirágainknak. A tél végi, langyos napsugarak hatására az első virágok gyakran már február közepén - néha még hófoltok között - megjelennek, de termőhelyein az egyszerre nyíló legnagyobb virágmennyiséggel február végétől március közepéig találkozhatunk.

A nősziromfélék családjába (IRIDACEAE) tartozó krókusz növénynemzetség neve a görög "kroké", azaz fonal szóból származik, mely a virágok fonalszerű, 3 ágú bibéjére utal. Sárgát jelentő "sáfrány" szavunk pedig arab eredetű, s ez szintén a bibére, ill. ennek sárga (sokszor vöröses narancssárga) színére vonatkozik. A jóféle sáfrányt (C. sativus) még századunk elején is termesztették, bibéje leves színezőként valamint görcsoldóul szolgált.

A nemzetség zöme a Mediterráneumban él és hegyvidéki növény. Hazánkban vadon 4 faj fordul elő, s ezek mindegyike védett.

A tarka sáfrány kis termetű, mindössze 5-10 cm-es, hagymás növény. Hegyesedő lepellevelei a fehértől a lilásig változó színűek. A 3 külső lepel háti oldalán 3 sötét csíkot láthatunk. E bélyeg jól elkülöníti vadon termő és kerti kultúrába vett rokonaitól is. Levelei fűneműek, csak néhány mm szélesek és-a nemzetségre jellemzően - fehéres középerűek.

Laza, humuszos, homokos-löszös altalajú tölgyesekben, gyepekben, sztyeplejtőkön valamint az ide telepített akácosokban él. Hazánkban éri el elterjedésének ÉNy-i határát. Előfordulásait a Mezőföld és a Duna-Tisza köze déli részének néhány pontjáról, valamint Debrecen környékéről ismerjük. Védelmére Tolna megyében Szedres mellett, közel 60 hektáron, országos jelentőségű természetvédelmi terület jött létre, 1987-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://szedresisziget.blog.hu/api/trackback/id/tr781021730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Losonciné Zana Judit 2018.09.24. 15:24:54

Korábbi évben kétszer is kerestünk tarka sáfrányt, de lehet már elvirágzott. Tavasz héricset sem találtunk. De most az új tavasszal, majd többször megnézzük. De ismerős fotóstársam, már két évben is fotózott tarka sáfrányt. Most én vasárnap délután szept. 22-én nézelődtem, ahogy a tábla mellett befordulunk. Hosszabban felmentem a dombra, és találtam pár szép vadvirágot, gyújtoványfű, orbáncfű persze virágokat, réti imolát, orvosi atracélt kis kék virág, Több természet fotós barátom megfordul e tájon. Üdvözlettel, Judit Szekszárd